همه دنیا با زعفران و خواص آن آشنا هستند. زعفران یا به عبارتی طلای سرخ یک ماده غذایی گران قیمت بوده که کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف و استفاده های شخصی و روزمره دارد. عمده زعفران دنیا در ایران و در استان خراسان تولید می شود و زعفران ایران از کیفیت بسیار بالاتری نسبت به سایر کشورها برخوردار است.
یکی از مزیت های بزرگ آن، عدم نیاز به آب فراوان و مراقبت های ویژه است. یک پیاز زعفران تا 7 سال امکان رویش و برداشت دارد. زعفران به عنوان یک ادویه نیز به کار می رود و علاوه بر خواص درمانی اش برای بهبود طعم و رنگ غذاها بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. قیمت زعفران با توجه به کیفیت و اصل بودن آن می تواند متفاوت باشد و لازم است این نکته را در هنگام خرید زعفران در نظر بگیرید.
متاسفانه به دلیل قیمت بالا و گران بها بودن زعفران، سوء استفاده و تقلب های زیادی در فروش این محصول صورت می گیرد. مصرف کنندگان زعفران برای خرید این محصول حتما باید از فروشگاه های معتبر اقدام به خرید زعفران کنند. با این حال برای شناسایی زعفران اصل موارد زیر را در نظر بگیرید: اولین معیارها برای خرید زعفران، توجه به ظاهر این محصول است. کلاله زعفران که در واقع بخش اصلی آن است، در قسمت بالا به شکل شپیور بوده و در قسمت انتهایی باریک می شود. مزه زعفران نسبتا تلخ هست و گاها هیچ گونه طعمی ندارد، اما عطر آن شیرین است.
کمی از کلاله را در دهان خود بگذارید، اگر شیرین بود زعفران تقلبی است. افراد متقلب برای زیاد کردن وزن زعفران، آن را به شکر و عسل آغشته می کنند. روش دیگر تشخیص زعفران اصل از تقلبی، انداختن مقدار کمی از آن درون آب است. زعفران اصلی نسبت به نوع تقلبی، قدرت رنگ دهی کمتری دارد. زعفران تقلبی به سرعت رنگ خود را از دست می دهد و پس از در آوردن از آب، رنگش تغییر کرده و به روشنی رفته است. البته این نکته را هم در نظر بگیری که قیمت زعفران همیشه زیاد بوده است و اگر با محصولی رو به رو شدید که نرخ آن از قیمت متعارف کمتر است، به اصل بودن آن شک کنید.
زعفران را می توان یک داروخانه کامل دانست. تحقیقات بسیاری در مورد خواص زعفران صورت گرفته است و نشان می دهد این طلای سرخ انواع و اقسام مواد مفید را در خود جای داده است. مهم ترین موادی که در آن وجود دارد، ترکیبات آنتی اکسیدانی است که باعث شده است زعفران به یک ضد سرطان قوی تبدیل شود. بسیاری از متخصصان برای افرادی که دارای استرس های شدید یا افسردگی هستند زعفران را توصیه می کنند.
توصیه شده است زنانی که دارای افسردگی بعد از زایمان هستند، به مدت 6 هفته زعفران مصرف کنند تا علائم افسردگی آن ها برطرف شود. از سایر خواص زعفران می توان به پیشگیری از انواع سرطان ها، تنظیم قند خون، کمک به تناسب اندام، کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، تقویت بینایی و... اشاره کرد.
از مهم ترین خواص زعفران تقویت سیستم ایمنی بدن می باشد. شاید کمتر کسی از زعفران به دنبال چنین خاصیتی باشد اما جالب است بدانید، زعفران حاوی ماده ای به نام اسید اسکوربیک بوده که به تولید گلبول های سفید خون کمک شایانی می کند و این مسئله به بدن در مقابله با میکروب و عوامل بیماری زا کمک فراوانی می نماید.
زعفران دارای مقادیر مناسبی آهن است. آهن می تواند به خون سازی و اکسیژن رسانی بیشتر به سایر قسمت های بدن کمک کند. ازین جهت می تواند به گردش خون بهتر و افزایش متابولیسم بدن کمک کند.
زعفران برای دیابت مفید است چرا که حاوی مقادیر مناسبی منگنز بوده و این ماده می تواند در حفظ قند خون بسیار کارا باشد.
از خواصی که برای زعفران بیان شده و تقریبا همه افراد به خاطر این خاصیت از زعفران استفاده می کنند کمک به کاهش اضطراب و استرس و همچنین شادی آوری می باشد. زعفران یک گیاه دارویی طبیعی ضد افسردگی است. تحقیقات مختلف نشان داده است زعفران با تاثیرگذاری بر روی غدد درون ریز بدن می تواند باعث ترشح هورمون های مفید در بدن شود.
از خواص بی نظیر دیگر زعفران مبارزه و پیشگیری با انواع سرطان ها می باشد. در زعفران ترکیبات متعددی از آنتی اکسیدان ها وجود دارد. خواص آنتی اکسیدان ها در علم جدید اثبات شده است. این آنتی اکسیدان ها با رادیکال های آزاد مضر در بدن مبارزه کرده و از ابتلا به بیماری های خطرناک همچون سرطان جلوگیری به عمل می آورد.